Sådan designer du spørgsmål, som giver dig guldhøst

Kender du 1-minuts-refleksion-reglen? Hvis ikke, så læs med her. Den kan blive din nye bedste ven, når du skal designe spørgsmål til dine visuelle skabeloner.

Lad mig starte med at introducere 1-minuts-refleksion-reglen*, som lyder: 

Ville jeg kunne svare på dette spørgsmål ved max at skulle tænke mig om i ét minut Hvis ja, så er det et godt spørgsmål.

For et par uger siden cyklede jeg hjem fra et møde, og det eneste jeg havde i hovedet på turen var vigtigheden af at kunne stille de rigtige spørgsmål. Og ikke mindst hvor vigtigt det er i forhold til visuelle skabeloner.  

Rigtige spørgsmål er selve skelettet i visuelle skabeloner. Hvis de ikke er på plads og gennemarbejdede, falder hele skabelonen fra hinanden. 

Men hvordan ved man så, om man stiller de rigtige spørgsmål? 

Det er enkelt. 

De skal understøtte formålet med skabelonen. Og du skal kunne svare på dem relativt nemt (hint: de skal leve op til 1-minuts-refleksions-reglen).

Brug denne skabelon, hvis du vil være sikker på at dine spørgsmål lever op til 1-minuts-refleksions-reglen.

Historien om mit møde, kort fortalt: Casen var en konsulent, som skulle på folkemøde og facilitere en kort proces om intern vidensudvikling. 

Deltagerne var konsulentens kolleger, som højst sandsynligt enten ville have tømmermænd, eller have mere lyst til at være et andet sted og drikke fadøl, når processen skulle faciliteres.

Tidsrammen var kort, og kunne meget vel skride. Men det var vigtigt for konsulenten at samle så meget input som muligt på den halve time, der var til rådighed.

Med andre ord en ideel case til en visuel skabelon - da skabelonen skaber engagement, når motivationen er nede, og giver mulighed for at høste meget input på kort tid.

Spørgsmålet han gerne ville have svar på, lød:

“Hvilke kompetencer og læringsbehov ser du, at vi som organisation og som individer har brug for at udvikle/modne henover de næste to år, og hvordan skal vi gøre det?”

Det spørgsmål synes jeg var ret svært at svare på. 

Faktisk havde jeg en masse opfølgende spørgsmål, jeg havde lyst til at stille konsulenten. F.eks. 

Hvad er forskellen på kompetencer og læringsbehov? Hvordan skelner I mellem individets og organisationens kompetencer og behov? Hvorfor er det vigtigt med en tidsramme på 2 år? Og hvad mener du med “hvordan skal vi gøre det”?

Efter at have talt lidt frem og tilbage stod det klart, at formålet med processen var todelt: 

  • Dels var det at indsamle viden om, hvilke kompetencer konsulentens kolleger føler, de mangler for at kunne løse deres opgaver bedst muligt. 

  • Dernæst hvilke læringsmetoder kollegerne foretrækker - som alternativer til den klassiske sid-ned-og-lyt-til-et-oplæg-metode.

Vi omformulerede derfor spørgsmålet til: 

Spørgsmål 1: Hvilke kompetencer er vigtige for os at udvikle? (Tænk på en situation, hvor du har oplevet, at du har manglet konkrete kompetencer, eller følt dig utryg ved at udføre en specifik opgave) 

Spørgsmål 2: Hvilke typer af læringsmetoder maksimerer dit engagement? (Tænk på læringsformer, som du selv har prøvet, eller har hørt om, som har fungeret godt)

Spørgsmål 3: Hvad kunne være en interessant kombination af noget du gerne vil lære og en læringsmetode, du gerne vil afprøve?

Alle tre spørgsmål levede nu op til 1-minuts-refleksion-reglen, og skabelonens designproces kunne for alvor gå i gang.  

Vil du se hvordan skabelonen endte med at se ud? Så se den her - og i øvrigt en masse andre tidligere skabeloner, vi har lavet for kunder. 

Vil du selv blive bedre til at stille de rigtige spørgsmål, når du skal facilitere en proces, så kom med på vores kursus: “Sådan mestrer du visuelle skabeloner - også selvom du aldrig har tegnet før”.

Tusind tak fordi du læste med.

Kh Mia og Kirstine

*Her kunne jeg indsætte en reference til 1-minuts-refleksions-reglen, men jeg har altså selv fundet på den. Den er et resultat af mange års erfaring med at designe spørgsmål og visuelle skabeloner. Har du hørt om den før, så send mig endelig i retning af dem, der har fundet på den før mig. 

Forrige
Forrige

Sådan undgår du plenums-døden med visuelle skabeloner

Næste
Næste

34 måder at løse den samme opgave på